We schrijven 2025, en het wordt tijd dat digitale producten écht voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een beperking. Met 28 juni in zicht zou jouw digitale omgeving al grotendeels toegankelijk moeten zijn. Op die datum treedt namelijk de European Accessibility Act (EAA) in werking, die vereist dat je website of applicatie digitaal toegankelijk is. Niet alleen omdat het moet, maar omdat iedereen recht heeft op een gelijkwaardige online ervaring.
WCAG richtlijnen
Er zijn duidelijke richtlijnen opgesteld die je helpen om je website toegankelijk te maken voor alle bezoekers. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in de WCAG, wat staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is een internationale standaard die is ontwikkeld door het W3C. De WCAG bevat 87 succescriteria, verdeeld over vier essentiële principes.
Neem contact op of kom in contact via LinkedIn. We denken graag met je mee!
1. Waarneembaar
De gebruiker moet de (web)app of website kunnen ervaren en gebruiken met de zintuigen die voor hem of haar beschikbaar zijn.
2. Bedienbaar
Zorg ervoor dat mensen de content op de website kunnen vinden en gebruiken, ongeacht de manier waarop ze deze benaderen.
3. Begrijpelijk
De gebruiker van de software of website moet de content kunnen begrijpen en weten hoe deze werkt.
4. Robuust
De content moet betrouwbaar kunnen worden geïnterpreteerd door een breed scala aan browsers en apparaten, zowel nu als in de toekomst.
Elk criteria heeft een niveau van toegankelijkheid.
A-niveau
Deze succescriteria richten zich op een brede groep mensen met beperkingen, zoals kleurenblindheid of slechthorendheid. Een voorbeeld van een richtlijn is: kleur mag niet de enige manier zijn om informatie te onderscheiden. Gebruik daarnaast vorm of tekst om de informatie over te brengen. Niet iedereen ziet kleuren namelijk op dezelfde manier.
AA-niveau
Een kleinere groep mensen met een beperking is geholpen wanneer deze richtlijnen worden toegepast. Denk hierbij aan iemand die uitsluitend het toetsenbord gebruikt om een website te bedienen. In dat geval is het belangrijk om elk item dat met het toetsenbord bereikbaar is, van een duidelijke visuele focusindicator te voorzien.
AAA-niveau
Het hoogste niveau van de eisen omvat bijvoorbeeld een zeer hoog kleurcontrast, gebarentaal bij video’s of het gebruik van een eenvoudige authenticatiemethode die geen wachtwoord of andere cognitieve test vereist om in te loggen. Dit niveau is niet verplicht volgens de EAA, maar wordt soms toegepast op overheidswebsites.
Wat kun je doen als ondernemer, organisatie of vereniging met een website of applicatie?
We geven je graag een aantal tips om je op weg te helpen. Veel websites maken gebruik van een CMS, zoals WordPress. Hiermee kun je zelf content toevoegen en aanpassen op je website. Door je content toegankelijk te maken, zorg je al voor een aanzienlijke verbetering.
Contrast
Gebruik teksten met een hoog contrast tussen de voorgrond en de achtergrond. Technisch gezien zou dit een contrastverhouding van minimaal 4,5:1 moeten hebben. Dit zorgt ervoor dat de tekst goed leesbaar is.

Alt teksten bij afbeeldingen
Alle afbeeldingen die je gebruikt, moeten voorzien worden van een omschrijving. Beschrijf dit in eenvoudige woorden, zodat iemand met een visuele beperking en een schermlezer ook geïnformeerd wordt over de afbeelding. Dit kan meestal worden ingesteld in het Mediabeheer van het CMS van je website.

Koppen en paragrafen
Zorg voor een logische structuur in de teksten. Gebruik een kop (zoals H1, H2, H3) wanneer je een titel schrijft, in plaats van de tekst simpelweg groter te maken. Volg daarbij de juiste volgorde: na een kop 1 volgt een kop 2, en sla geen niveaus over. Schrijf je teksten op een eenvoudige en begrijpelijke manier, zodat iedereen de inhoud kan volgen. Wanneer je een link toevoegt, zorg er dan voor dat het duidelijk is waar de link naartoe leidt.

Toetsenbord bediening
Probeer je website eens alleen met een toetsenbord te bedienen. Gebruik de TAB-toetsen om door interactieve elementen te navigeren en de pijltjestoetsen, spatiebalk of Enter-toets om met deze elementen te interactieren. Kun je overal bij en heb je dezelfde functionaliteit als iemand die een muis gebruikt?
Denk je nog niet klaar te zijn voor deze wetgeving of wil je weten waar je momenteel staat?
Om volledig WCAG-proof te zijn, raden we aan om je website of applicatie te laten controleren. MyBit kan dit voor je verzorgen. Hiermee krijg je binnen enkele dagen inzicht in:
✓ De huidige toegankelijkheid van je website of app
✓ De belangrijkste verbeterpunten
✓ Een concrete roadmap naar WCAG 2.2 AA-compliance
De scan geeft je een helder beeld van:
- Technische toegankelijkheid
- Gebruiksvriendelijkheid voor mensen met beperkingen
- Contenttoegankelijkheid
- Prioriteiten voor aanpassingen
Neem contact op
We denken graag met je mee om ook jouw website of applicatie digitaal toegankelijk te maken!
Contact