Omscholing naar de IT als oplossing stijgende werkloosheid

Omscholing naar de IT als oplossing stijgende werkloosheid

Donderdagavond 14 november was MyBit werknemer Maarten Stoelhorst te gast bij BNN Vara’s ‘Na Het Nieuws’ op NPO1 Extra. In de uitzending werd o.a. besproken hoe het kwam dat de werkloosheid stijgt terwijl tegelijkertijd de vraag naar arbeid ook toeneemt. Aanleiding van het item bij ‘Na Het Nieuws’ was de melding van het NOS Journaal dat dit jaar de werkloosheid is gestegen ten opzichte van vorig jaar, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt ook stijgt. Hoe kan dit?

Mede-gast en econoom Nic Vrieselaar legt uit dat de oorzaak bij de nichemarkten ligt. Veel jongeren, net uit hun opleiding gekomen, kunnen geen baan vinden omdat ze zich in de verkeerde sector bevinden. Neem bijvoorbeeld de administratief medewerkers. Door automatisering daalt het aantal banen, maar de opleiding is nog steeds erg gewild bij jonge mensen die net van de middelbare school komen. Maar locatie is ook een belangrijke factor. Het is misschien moeilijk om in Groningen een baan in de horeca te vinden, maar in Amsterdam en de Randstad staan werkgevers te springen.

De oplossing voor dit langs elkaar heen bewegen ligt bij omscholing. Maarten vertelt hoe hij van het heftige muzikantenbestaan de stap naar IT’er zette. Hij heeft zich 2 jaar geleden succesvol laten omscholen bij Make IT Work. Maarten, nu werkzaam bij softwareontwikkelaar MyBit in Hilversum, is blij met zijn keuze. ‘Het is fijn om nu meer zekerheid te hebben, zowel financieel als qua werkuren. En ik hou ook nog genoeg tijd over voor mijn muziek.’

Make IT Work, een programma opgezet door de HvA om mensen uit verschillende sectoren aan een baan te helpen in de IT/ICT, is een erg succesvol gebleken. Begonnen in Amsterdam en in Hilversum breidt Make IT Work zich steeds meer uit over Nederland. Daarnaast was het omscholingsprogramma dit jaar genomineerd voor de titel ‘Opleider van het jaar’ in de IT. MyBit, huidige werkgever van Maarten, is een goede partner van het Make IT Work, en zeer te spreken over de kwaliteit van de opleiding.

Uitzending terugkijken? Ga naar aflevering 39, seizoen 3 op npostart.nl/na-het-nieuws of klik op deze link: https://www.npostart.nl/na-het-nieuws/15-11-2019/BV_101394950