Uniek nieuw platform voor de ontsluiting van uitspraken van mededingingsautoriteiten

Uniek nieuw platform voor de ontsluiting van uitspraken van mededingingsautoriteiten

Caselex en MyBit ontwikkelen een platform met uitspraken van internationale mededingingsautoriteiten

In de praktijk van grote overnames van bedrijven is tijd werkelijk (veel) geld. Het verkrijgen van goedkeuring van mededingingsautoriteiten, in Europa en daarbuiten, is daarbij altijd een cruciale stap. Met behulp van het nieuwe online platform van Caselex zijn de besluiten (van in de EU en straks ook daarbuiten) nu eenvoudig doorzoekbaar voor de juridische professionals die dit soort transacties begeleiden. Het afgelopen jaar ontwikkelden Caselex en MyBit dit unieke online platform.

De EU is in meer opzichten van invloed op het dagelijks leven van de Europese burgers en bedrijven dan alleen op handels- of politiek gebied. Wat soms vergeten kan worden is dat er een complexe juridische samenwerking tussen lidstaten is. Dit zorgt ervoor dat uitspraken die bijvoorbeeld in Spanje zijn gedaan de uitkomst van een zaak in Nederland kunnen beïnvloeden.

Caselex is expert in juridische informatie op het gebied van mededinging, concurrentie en M&A, en houdt deze informatie voor heel de EU in de gaten. Dat betekent dat ze gegevens samenbrengt, classificeert en beschrijft van juridische uitspraken in dit vakgebied uit meer dan 30 landen en deze inzichtelijk maakt voor haar klanten. Met een klantenbestand van meer dan 100 prestigieuze advocatenkantoren en mededingings-autoriteiten in heel Europa is Caselex inmiddels een begrip geworden in het juridische landschap van de EU.

De database van Caselex bestaat al sinds 2016 en inmiddels is hierin een behoorlijke hoeveelheid informatie verzameld. Deze data werd via een webapplicatie ontsloten voor klanten. Echter, de manier waarop de informatie werd getoond was niet meer conform de eisen van nu en deed geen recht aan de data, die van hoge kwaliteit is.

Caselex en softwarebedrijf MyBit hebben daarop de handen ineengeslagen om een nieuw systeem te ontwikkelen, dat duurzaam te onderhouden is en klaar moet zijn voor een flinke groei in data en gebruikers. Hiervoor is een volledig nieuwe backend opgezet waarin de redacteuren van Caselex hun informatie veel sneller en gebruikersvriendelijker kunnen invoeren dan voorheen. Daarnaast is ook de frontend-kant van het systeem, die de klanten direct gebruiken, vernieuwd en is de informatie via een volwaardige zoekmachine op een intelligente manier doorzoekbaar gemaakt. Aldus kunnen klanten binnen enkele muisklikken cruciale informatie – zogenaamde ‘marktafbakeningen’ – in onderlinge context vinden en raadplegen. Iets waar ze anders veel langer mee bezig waren (en die tijd heb je nu juist niet als je een dergelijke transactie moet begeleiden).

Een van de unieke aspecten van deze samenwerking is de vertaalslag die gemaakt is van de juridische complexiteit van deze transacties (ook nog eens afkomstig uit 30 verschillende landen) naar gebruikersvriendelijke oplossingen waar juristen goed mee uit de voeten kunnen.

Meer informatie: https://www.caselex.eu/